Sta jij iedere dag op automatische piloot?
Hoe herken je dit probleem? Je kunt dat onderbouwd vaststellen door een Werkenergieanalyse (WEA) in te vullen. Maar ook zonder die test zijn bepaalde verschijnselen goed herkenbaar. Je werk gaat te makkelijk en je hebt het gevoel iedere dag op automatische piloot te staan. De uitdaging is weg en je groeit ook niet echt meer. Dan sta je stil en stilstand is achteruitgang.
Mensen kunnen om allerlei redenen op automatische piloot vastzitten. Het hoeft ook niet altijd erg te zijn. Als je jouw plezier uit iets anders dan je werk haalt, is dat ook goed. Maar voor de meesten is te eenvoudig werk een probleem. Je wilt je in je werk – gemiddeld genomen – competent voelen, wat uitdaging vinden en je zo kunnen ontwikkelen.
Zonder uitdaging geen succes en van succes leer je wat je wel kunt doen.
Niet lekker in je vel, maar geen idee waarom?
Eén van mijn cliënten wist dat hij niet lekker in zijn vel zat, maar kon niet verklaren waarom. Hij had een leuke baan in de logistiek, en een uitstekende staat van dienst. Over de jaren was hij bij blijven leren. Hij had zijn certificaten up-to-date en was goed op de hoogte van recente techniek. Wat was er mis?
Het invullen van de WEA bracht al snel de problematiek naar voren. Hij was goed in zijn werk, maar haalde er geen energie meer uit. Het was te makkelijk geworden. Uit de TMA (Talent Management Analyse) bleek dat zijn hart meer lag bij instructie geven en inspireren dan bij de uitvoering.
Dat gaf aanknopingspunten. Hij gebruikte een deel van zijn opleidingsbudget om zich bij te scholen op het vlak van instructie geven. Zo kon hij zijn kennis gaan overbrengen op een hele generatie aankomende logistieke medewerkers.
Nu kon hij een onvermoed nieuw talent ontwikkelen: les geven.
Zijn talent voor logistiek was onmiskenbaar, maar nu kon hij een onvermoed nieuw talent ontwikkelen: les geven. Met dit inzicht maakte hij uiteindelijk een weloverwogen overstap van baan. Hij voorkwam dat de bore-out zich verder kon ontwikkelen en stortte zich op een nieuwe passie.
En zijn werkgever? Die was blij. Een medewerker die goed maar ongeïnspireerd was (en tegen bore-out aan zat), zorgt nu dat de druk op de logistieke afdeling afneemt door nieuwe mensen te instrueren én te motiveren.
Het lijkt heel wat om te roepen ‘ik ben overgekwalificeerd’, maar dat betekent niet dat het niet waar is.
Overgekwalificeerd? Bespreek het!
Het lijkt heel wat om te roepen ‘ik ben overgekwalificeerd’, maar dat betekent niet dat het niet waar is. Als je dit gevoel hebt, kan het heel nuttig zijn om dat met je leidinggevende te bespreken.
Komt er iemand naar je toe met deze mededeling? Dan is het makkelijk om gelijk te denken ‘wat een arrogantie’, maar het is nuttiger om te vragen: ‘waarom denk je dat?’
Met goed overleg kom je verder. Je kunt ontdekken wat er speelt, en of er inderdaad sprake is van overgekwalificeerd zijn. Twijfel je hoe je hiermee om moet gaan, of wil je weten hoe het werkelijk zit? Dan is een WEA aan te raden als gereedschap om alle details inzichtelijk boven tafel te krijgen.
Blijf niet bij de pakken neerzitten als iemand zich overgekwalificeerd voelt, maar doe er iets mee.
Wil jij hulp bij het aanpakken van uitstelgedrag?
Er zijn standaard aanleidingen voor uitstelgedrag. Dat wil niet zeggen dat die ook voor jou op gaan. We zijn allemaal verschillend en wellicht dat er bij jou een diepere oorzaak is. Wil je die zoeken? Of heb je gewoon een steun in de rug nodig? Kom langs, en dan gaan we samen op zoek naar de bron én een oplossing.