Hoe kan het toch dat juist die bevlogen collega omviel?
Re-integratiebegeleiders zien dat het vaak mis gaat met de harde werkers. Die zetten door als alle seinen op rood gaan. In gesprek met werkgevers hoor je vaak de verbazing terug. Hoe kan het toch dat juist die bevlogen collega omviel? Die leek altijd zo moeiteloos alle ballen in de lucht te houden.
Als je doorvraagt hoor je dat diezelfde collega wel eens aangaf dat het allemaal te veel was. Even klagen hier. Een korte opmerking daar. Maar daarna kwam het altijd weer goed. Dat zulke signalen gemist worden, is begrijpelijk. Iemand roept dat het veel wordt, maar pakt intussen een extra taak erbij en rondt die nog af ook. Als wat iemand zegt en wat iemand doet niet overeen komen, is het makkelijk om te concluderen dat deze topper ‘gewoon’ een beetje klaagt.
Als wat iemand zegt en wat iemand doet niet overeen komen, is een goed gesprek noodzakelijk.
Grenzen aangeven
Grenzen leren aangeven is een belangrijk onderdeel van het Tweede Spoor. Harde werkers gaan door als ze eigenlijk moeten afremmen. Mensen weten wel dat dit onverstandig is, maar kunnen dat niet overbrengen. In die worsteling geven ze betrokkenheid en collegialiteit prioriteit boven de eigen gezondheid. Die werkhouding legt de basis voor uitval door burn-out of vergelijkbare klachten.
Door hier alert op te zijn en doortastend op te treden, kun je uitval voorkomen. Past het gedrag van een medewerker bij wat die persoon zegt? Wat doe je als iemand die klaagt dat het veel wordt meer ballen in de lucht gaat houden? Het is verleidelijk om tevreden naar het resultaat te kijken, maar als wat iemand zegt en wat iemand doet niet overeen komen, is een goed gesprek noodzakelijk. Dat mag je best scherp insteken: ‘Je zegt dat het niet meer gaat, maar intussen doe je alles gewoon. Hoe kan dat?”
Doortastend optreden voorkomt uitval
Door doortastend te zijn, kun je tot het werkelijke verhaal komen. Neem daarom de tijd voor een goed gesprek en vraag door. Wat is de kern? Gaat het eigenlijk helemaal niet meer, maar lukt het niet om nee te zeggen? Door dit bijtijds te bespreken, kun je samen afremmen. Zo haal je de druk van de ketel voor het te laat is. Bepaal waar de grenzen liggen en help jouw medewerker die bewaken.
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Iemand moet kwetsbaarheid tonen om aan te geven dat de emmer dreigt over te lopen. Ook dit is voor bevlogen mensen niet altijd even makkelijk. Wij bieden niet voor niets coaching voor organisaties aan. Onze coaches kunnen jouw organisatie helpen om dit soort gesprekken professioneel te voeren. Je verlaagt het risico op uitval, verbetert de werksfeer en verhoogt de effectiviteit van jouw mensen.
Coaching verlaagt het risico op uitval, verbetert de werksfeer en verhoogt de effectiviteit van jouw mensen.
Door doortastend op te treden, kun je als werkgever uitval voorkomen. Klaagt iemand om stoom af te blazen, of is er meer aan de hand? Kijk niet alleen naar wat iemand doet, maar ga ook serieus om met wat er gezegd wordt. Dat is niet alleen gezond voor jouw mensen, maar ook voor je organisatie.
Zie jij wat jouw mensen beweegt?
Doortastende werkgevers kijken niet alleen naar geleverd werk, maar ook naar de mensen die het leveren. Dat voorkomt uitval, verbetert de werksfeer én leidt uiteindelijk ook tot meer productiviteit. Zoek je ondersteuning bij deze manier van leiding geven? Neem contact op. Wij staan voor je klaar!