Wat gaat er goed, en wat gaat minder?
Met de Werkenergieanalyse (WEA) kun je per medewerker achterhalen wat goed gaat, wat minder, welke mogelijkheden onbenut zijn en wat er speelt. De resultaten van de test worden weergegeven in een overzichtelijke omgeving met een duidelijke grafische presentatie.
Door medewerkers een WEA in te laten vullen geef je weer waar ze energie van krijgen en wat juist energie kost. Met andere woorden: welke taken doen mensen met plezier en welke taken vragen onevenredig veel van iemand. Die informatie kun je heel nuttig inzetten. Misschien blijkt dat je met een paar eenvoudige onderlinge wisselingen medewerkers effectiever kunt laten werken. Je verhoogt het plezier dat mensen uit hun werk halen en plukt zelf de vruchten van hogere productiviteit.
Resultaten vergelijken
Wil je zeker weten of dat zo is? De WEA is een momentopname. Neem na een half jaar of een jaar een tweede WEA af en je kunt de resultaten vergelijken. De test is wetenschappelijk onderbouwd, je kunt de resultaten daarom goed vergelijken. Dat maakt de WEA zo interessant. Je kunt deze test echt inzetten om individuele progressie in kaart te brengen.
Je kunt de Werkenergieanalyse (WEA) echt inzetten om individuele progressie in kaart te brengen.
Medewerkers geven binnen de WEA aan waar ze goed in zijn, waar ze minder goed in zijn, wat energie kost en wat energie geeft. Het is een prachtig beginpunt van ontwikkelgesprekken op de werkvloer.
Eén veelvoorkomend probleem dat met deze test makkelijk bloot te leggen is, is een scheve werk-privé balans. Timemanagement vraagt om slimme planning van momenten om werk op te halen én momenten om taken ook daadwerkelijk uit te voeren. Wie daar niet goed in slaagt, zit al snel in zijn vrije tijd te werken.
Samen afspraken maken
In de WEA zie je dit heel snel terugkomen. Je kunt dan samen gaan zitten en afspraken maken. Wanneer gaat de telefoon uit? Hoe plan je tijdens je dag momenten in om je taken uit te voeren? Daarmee voorkom je dat je mensen zich geleefd gaan voelen. Zakelijk minstens zo belangrijk: je voorkomt dat mensen in een burn-out raken of (uit voorzorg) op zoek gaan naar ander werk.
De WEA is alleen al als burn-out preventiemiddel zeer waardevol. Maar met deze test bereik je meer. Als goed werkgever wil je niet alleen zicht houden op gezond werken, je wilt ook dat je mensen zich ontwikkelen. Met een analyse van kracht- en ontwikkelpunten kun je achterhalen waar opleidingen nodig, nuttig of gewenst zijn. Dat geeft aanknopingspunten om jouw mensen te laten groeien; een randvoorwaarde voor goed werkgeverschap.
Zoek aanknopingspunten om jouw mensen te laten groeien.
Investeer in jouw talentpoel én jouw organisatie
Met de WEA investeer je in jouw organisatie door de talentpoel uit te breiden. Gelijktijdig investeer je in je mensen wat de verbondenheid met jouw bedrijf verhoogt.
De WEA is een prachtig startpunt voor deze gesprekken. Je kunt deze eventueel ook nog aanvullen met een TMA om in detail te gaan. Maar als startpunt, om zicht te krijgen op wat mensen bezig houdt, hoe ze zich kunnen ontwikkelen en of dat de juiste richting in gaat is de WEA een onmisbaar stuk gereedschap.
Benieuw wat de WEA voor jouw organisatie kan doen?
Neem contact op met mij en ik praat je bij over de mogelijkheden van de Werkenergieanalyse.