10 leefregels om stress te verminderen
- Niet haasten;
- Hou je taken in evenwicht;
- Begin en eindig je dag rustig;
- Focus op één taak;
- Neem voldoende rust;
- Maak tijd voor leuke dingen;
- Blijf lachen;
- Neem micropauzes;
- Blijf bewegen;
- Zorg voor afwisseling.
1. Niet haasten
‘Haastige spoed, is zelden goed’, staat niet voor niets in het spreekwoordenboek. Het woordje ‘zelden’ is in onze context heel belangrijk. Soms ontkom je natuurlijk niet aan haast. Maar constant haast hebben, is een teken van dieper liggende problemen. Soms komt het voort uit een zeer ambitieuze werkhouding – je wilt dingen per sé afmaken – meestal is het een teken dat je je planning eens tegen het licht moet houden. Zorg dat je op een normale werkdag geen haast nodig hebt, dan hou je je werk gezond.
2. Hou je taken in evenwicht
‘Dat pak ik er nog wel even bij’, is makkelijk gezegd, maar moeilijk gedaan. Een gezondere werkhouding laat zich beter samenvatten met ‘taak erbij, andere taak eraf’. Je hebt maar zoveel werkuren om je werk te doen. Als het goed is, ligt je bord precies vol genoeg. Komt er ineens een taak bij, zorg dan dat je ergens anders een taak weg kan halen. Is dat niet mogelijk? Dan is dat een goede reden om de extra taak niet aan te nemen.
3. Begin en eindig je dag rustig
Hoe begin jij aan je werkdag? Geef jezelf wat tijd om op gang te komen. Als je gelijk vol aan de bak gaat, geef je je lichaam het signaal dat je die dag (te) hard moet presteren. Dat is heel mooi als er een bijzonder project is, maar als je dat elke dag doet, train je jezelf om aan het begin van iedere dag in de stress te schieten. Dat is niet gezond. Zorg om dezelfde reden dat je normale werkdagen rustig afsluit. Dan geef je jouw lijf het signaal dat het tijd is om weer in de ruststand te gaan.
Geef jouw lijf het signaal dat het tijd is om weer in de ruststand te gaan.
4. Focus op één taak
We denken allemaal dat we tien dingen tegelijk kunnen, maar de praktijk leert dat we daar helemaal niet goed in zijn. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat je minder efficiënt werkt als je meerdere taken tegelijk wilt uitvoeren. Minstens zo erg: je raakt er nog gestrest van ook. Ben jij een uitzondering op de regel en kun je juist heel goed multitasken? Dan hebben wij slecht nieuws: mensen die dat denken blijken in onderzoeken nog slechter te presteren dan de gemiddelde persoon. Doe jezelf een plezier en focus op één taak tegelijk, dan werk je efficiënter én verlaag je je stressniveaus.
5. Neem voldoende rust
De gemiddelde timemanagementcursus leert je goed plannen en jezelf motiveren om dingen voor elkaar te krijgen. Daar is op zich niets mis mee, maar aandacht voor voldoende rust mag eigenlijk in geen enkele aanpak ontbreken. Heb je even geen zin? Ben je moe? Geef jezelf de kans om op adem te komen. Dwing jij jezelf om ondanks vermoeidheid te blijven werken? Dan helpt je lichaam je daarbij door stresshormonen aan te maken. Dat is fijn als je een heel krappe deadline moet halen, maar niet gezond op een normale werkdag.
6. Maak tijd voor leuke dingen
Als wat je doet alleen maar leuk is, is het waarschijnlijk geen werk. Maar als er helemaal niet leuks tussen je dagtaken zit, dan is het tijd om daarnaar op zoek te gaan. Die ene taak waar je naar uitkijkt, de gezellige samenwerking met collega’s, jouw talent toepassen, dat hoort allemaal bij werk en maakt het leuk. Mis je dat? Ga er naar op zoek. Het is belangrijk dat je plezier haalt uit je werk. Heb je een baan waarin helemaal niets leuk is? Plan dan een loopbaanadviesgesprek. Dat is een helder signaal dat het tijd is om een nieuwe wending aan je carrière te geven.
Lachen is gezond.
7. Blijf lachen
‘Lachen is gezond’. Ja, we blijven in deze blog met spreekwoorden gooien. Zeker omdat het helemaal waar is. Door te lachen, maakt je lichaam stoffen aan die je stresshormonen reduceren. Het is daarom niet alleen een algemene wijsheid dat lachen gezond is, maar een medisch feit. Blijf daarom lachen (mits het gepast is binnen je werkomgeving). Dat is goed voor je.
8. Neem micropauzes
Lekker bezig? Neem een pauze! Het klinkt tegendraads, maar het is verstandig. Een micropauze is een korte onderbreking van je werk, zo’n zes tot acht seconden, waarin je even je houding verandert, je armen en benen ontspant en een rustmoment opzoekt. Dat helpt als je stevig onder druk staat, maar is ook heel gezond als je lekker bezig bent. Door je even kort te ontspannen, zorg je dat je lekker in je vel blijft zitten waardoor je productiviteit stijgt. Neem micropauzes. Het kost niet veel tijd en levert veel op.
9. Blijf bewegen
Bewegen is om allerlei redenen gezond, stressreductie is er daar één van. Je hoeft niet naar de sportschool om gezond te bewegen (dat mag wel natuurlijk). Door 150 minuten per week matig intensief te bewegen (wandelen, fietsen en in de tuin werken, zijn daar voorbeelden van) gaat je hartslag omhoog en maakt je lichaam een stof aan die stresshormonen afbreekt. Van voldoende bewegen wordt je niet alleen fysiek fit, maar sta je er mentaal ook sterker voor.
10. Zorg voor afwisseling
Zorg (als het even kan) dat je activiteiten regelmatig afwisselt. Schakelen naar iets nieuws houdt je werk interessant en geeft je gelijk ook een micropauze. Het heeft nog een mooie bijkomstigheid: door een taak even neer te leggen en er later op terug te komen, geef je jezelf de kans om er met een frisse blik naar te kijken. Dat stimuleert je creativiteit en vergroot je probleemoplossend vermogen. Je reduceert zo niet alleen je stressniveaus, maar wordt ook nog productiever én creatiever.
Goed omgaan met stress is niet alleen belangrijk voor je eigen gezondheid, je wordt er nog productiever van ook. Doe daarom verstandig en verwerk deze 10 leefregels in jouw werkpatroon. Dat maakt je werk leuker, houdt je gezond én zorgt ook nog eens dat je beter werk levert.
Krijg je de stress niet onder controle?
Lukt het je niet om je stress onder controle te krijgen? Neem contact met mij op. Ik bied coaching die je helpt om gezonder om te gaan met stress. Zo kom je weer lekker in je vel te zitten.