Last van veel te veel stress?
Zo helpen wij je van overmatige stress af
Zo helpen wij je van overmatige stress af
Het stress-herstelplan dat we voor je maken heeft twee speerpunten. We bouwen je herstelvermogen op en hebben specifiek aandacht voor jouw fysieke herstel. Stress pleegt namelijk niet alleen roofbouw op je geest, maar ook op je lichaam. Om op lange termijn gezonder in je leven te staan, is het wegnemen van de psychische druk niet genoeg. Er moet ook aandacht voor je lijf zijn.
Dat is op zich logisch. Stress activeert in eerste instantie in je geest: je voelt de druk om te presteren. Die druk kan uit een traditionele bron komen zoals gevaar (denk aan wegrennen voor de boze mammoet in het verleden), of een modernere oorzaak hebben in doorlopende druk (de ene deadline volgt de volgende op). Waar het ook vandaan komt, je lichaam reageert op de bron van stress en maakt hormonen aan om je te helpen presteren.
Tot zover is er nog niets aan de hand. Je hebt een duw in de rug nodig en de stress geeft je die. Stress-gerelateerde klachten ontstaan omdat we gemiddeld genomen niet genoeg tijd nemen om na een piekmoment weer af te bouwen. Na de piek heeft je lichaam een signaal nodig dat de rust terug is; of je nu puffend tegen een boomstam leunt terwijl de mammoet de andere kant op rent, of even een dag achterover zakt omdat het druk genoeg geweest is deze week.
Pak je die rust niet, dan blijft je lijf hormonen leveren om je te laten pieken. Ieder volgend groot stressmoment maakt die achtergrondruis erger. Sterker nog, door de constant aanwezige duw in de rug, komt je lijf nooit goed tot rust. Door van stressmoment naar stressmoment te gaan in je werk, pleeg je roofbouw op je lijf. Dat gaat een keer mis. De eerste stap in onze begeleiding is daarom een uitgebreidere uitleg van dit fenomeen zodat je gericht op de rem kunt duwen.
Door van stressmoment naar stressmoment te gaan in je werk, pleeg je roofbouw op je lijf. Dat gaat een keer mis.
Weten wat er speelt geeft je een basis om er iets aan te doen. Je gaat leren om jezelf te ontspannen. In eerste instantie zal je daar extra tijd voor moeten nemen. Door de opgehoogde stress, is je lijf ontregeld en dat zal moeten herstellen. We werken daarbij onder meer met ademhalingsoefeningen en fysieke activiteiten zoals wandelen.
Zodra je weer wat tot rust bent, gaan we door naar de tweede fase van onze aanpak: terugvalpreventie. Je bent weer tot rust en krijgt nu van ons gereedschappen waarmee je voorkomt dat je weer in een neerwaartse stressspiraal vervalt. De opbouw van energiereserves speelt daarbij een hoofdrol. ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’, komt niet zo maar uit de lucht vallen. Als je goed voor je lijf zorgt, regelmatig beweegt en gezond eet, dan kun je meer klappen hebben op het moment dat stress even noodzakelijk is. Sterker nog: beweging helpt je lijf om stresshormonen af te bouwen.
Daarnaast werken we natuurlijk ook aan mentale weerstand. Burn-out en andere stress-gerelateerde problematiek, komt vooral voor bij harde werkers. De mensen die aanpakken in plaats van klagen. Ironisch genoeg kun je pas echt hard werken als je ook nee tegen werk kan zeggen. Dan voorkom je namelijk dat je omvalt. In de tweede fase van onze aanpak werken we daarom ook aan een attitudeverandering. We gaan ontdekken waar je grenzen liggen en je leert ze beter aangeven. Met andere woorden: je leert eerder ‘nee’ zeggen zodat je bij een ‘ja’ gezond kan presteren.
Als we deze twee fases doorlopen hebben, dan kunnen we gaan werken aan je re-integratie. Je gaat conditie opbouwen en je preventiegereedschappen in praktijk inzetten. De meeste mensen merken dat de technieken resultaat opleveren. Terwijl je rustig begint met het opbouwen van een werkritme hou je contact met ons. Dat is fijn, want je weet dat er iemand is waarbij je even stoom kan afblazen en die je kan adviseren als je tegen hindernissen aanloopt.
We gaan ontdekken waar je grenzen liggen en je leert ze beter aangeven.
Stress kan gezond zijn, maar te veel stress is nooit gezond. Het is verstandig om tijdig in te grijpen als je merkt dat het je allemaal te veel wordt. Ben je te laat, dan is er geen reden voor paniek. Wij bieden begeleiding waarmee je op een gezonde manier weer terug op je voeten komt. Zoek je ondersteuning op dit vlak, dan staan wij voor je klaar.
Neem contact met ons op en wij nodigen je uit voor een gesprek om de mogelijkheden door te nemen.