Met tegenzin naar jouw intake voor een Tweede Spoor?
Dat begrijpen we (maar het is nergens voor nodig)
Dat begrijpen we (maar het is nergens voor nodig)
Wat helpt om je minder aan de kant gezet te voelen, is dat de inzet van een Tweede Spoor traject niet persoonlijk is. Het Tweede Spoor komt voort uit de Wet verbetering poortwachter (Wvp). Deze wet is in 2002 ingevoerd om langdurig ziekteverzuim in Nederland terug te dringen en schrijft een aantal maatregelen en stappen voor. De Wvp verplicht werkgevers en werknemers om bij ziekte samen te zoeken naar oplossingen om zo snel mogelijk weer aan het arbeidsproces deel te kunnen nemen.
Wat de meeste mensen niet doorhebben, is dat de Wvp formeel gezien bij iedere ziektemelding direct in werking treed. Zodra jij jezelf ziek meldt, moet je samen met je werkgever op zoek naar maatregelen die een terugkeer in je functie mogelijk maken. Bij de gemiddelde griep volstaan een paar dagen bedrust en een kom warme soep. Je voelt je na een paar dagen beter, komt terug op je werk en met afmelding van jouw ziekmelding wordt het traject afgehandeld.
Ben je door jouw ziektebeeld niet in staat om zo eenvoudig terug te keren naar je werk, dan komt de Wet verbetering poortwachter veel duidelijker in beeld. In eerste instantie richten de maatregelen van deze wet zich op terugkeer naar je eigen werk of in ieder geval bij je eigen werkgever. Binnen dit zogenaamde Eerste Spoor traject moet de bedrijfsarts uiterlijk 6 weken na je eerste ziekmelding een probleemanalyse opstellen. Na 8 weken arbeidsongeschiktheid moet er een Plan van Aanpak zijn waarin je afspraken maakt over je functiemogelijkheden.
Alle stappen binnen het Eerste Spoor zijn erop gericht om je weer terug aan het werk bij je werkgever te krijgen. Je werkgever, de bedrijfsarts en jijzelf zoeken naar manieren om dit mogelijk te maken. Binnen dit traject kun je zoeken naar aanpassingen van je werkplek en werkzaamheden of (als je werkgever groot genoeg is) passend werk op een andere afdeling of in een andere functie.
Binnen het Tweede Spoor ga je op zoek naar passend werk bij een andere werkgever. Dit traject kan al in de achtste week van jouw ziekte (tijdens het Eerste Spoor) ingezet worden, maar dat komt niet vaak voor. In je 52ste ziekteweek (6 weken na een verplichte eerstejaarsevaluatie) moet een Tweede Spoor traject ingezet zijn.
De wet verplicht jouw werkgever om een Tweede Spoor traject voor je in te zetten. Van jou wordt verwacht dat je actief meewerkt aan het traject. Doe je dat niet, dan wordt jouw werkgever hiervan op de hoogte gebracht. Dat kan in het slechtste geval gevolgen hebben voor de doorbetaling van je loon tijdens je ziekte.
Binnen het Tweede Spoor ga je onder professionele begeleiding op zoek naar jouw krachtpunten, talenten en vaardigheden.
Je werkgever zet je niet aan de kant met het Tweede Spoor, maar geeft je extra kansen. Dit traject zorgt dat alle mogelijkheden om passend werk te vinden benut worden. Het Tweede Spoor biedt uitkomst als je binnen jouw eigen werk of organisatie tegen je beperkingen aan blijft lopen. Hoe vervelend de aanleiding ook is, het biedt een kans om werk te vinden waarbij je geen beperkingen ervaart en je gezondheid niet negatief beïnvloed wordt.
Binnen het Tweede Spoor ga je onder professionele begeleiding op zoek naar jouw krachtpunten, talenten en vaardigheden. Je krijgt de kans om verborgen kanten aan jezelf te ontdekken en functies te verkennen waar je nog nooit bij had stilgestaan. Mensen die het traject afronden met passend ander werk, vertellen vaak enthousiast hoe ze eindelijk weer het gevoel hebben helemaal mee te kunnen doen.
Wij zien het Tweede Spoor als een kans; je zou het bijna kunnen omschrijven als een loopbaantraject dat jouw werkgever betaalt. Overigens gaat het Eerste Spoor gewoon door tijdens het Tweede Spoor. Sterker nog: het hoofddoel is terugkeren in je huidige functie, passend werk ergens anders vinden, komt als extra optie op de tafel. Herstel je tijdens een Tweede Spoor traject, dan stopt het direct.
Hoe vervelend de aanleiding om in het Tweede Spoor te komen ook is, de doelstelling is goed: gezond werk vinden, waar je energie van krijgt en plezier uit haalt. Als begeleiders in het Tweede Spoor zien we niet alleen hoe hard dit traject vaak aankomt, maar ook hoe goed het meestal uitpakt. Als je met een rotgevoel naar je eerste Tweede Spoor gesprek gaat, begrijpen we dat. Deel je gevoel en geef ons de kans om te laten zien wat het Tweede Spoor voor jou kan betekenen.
Met tegenzin naar je eerste gesprek in het Tweede Spoor gaan, is goed te begrijpen; maar nergens voor nodig. Maak het meeste van deze kans om passend werk te vinden waar je energie van krijgt. Wij helpen jou daar graag bij! Neem contact op en maak een afspraak voor je eerste gesprek.